De wandeling
Wanneer u arriveert op Utrecht Centraal Station neemt u bus 4 (Burg. Fockema Andraealaan via Oudwijk). Stap uit bij de halte De Hooghstraat / Pins Hendriklaan. Loop de straat in, in de richting waarin de bus vertrekt. Sla linksaf, de Prins Hendriklaan in.

Als u een stukje doorloopt ziet u een van de meest beroemde huizen van de wereld: het Rietveld-Schröderhuis. Het Rietveld Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl, een groep architecten bestaande uit Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van de Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en J.J.P. Oud. De Stijl wordt gekenmerkt voor het gebruik van primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs met rechte lijnen. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 in heeft gewoond. Het huis is strak en sober, een aaneenschakeling van horizontale en verticale vlakken. Ook de inrichting van het huis is volledig in harmonie met de hoofdvorm: rechthoeken en strakke lijnen voeren de boventoon; Rietveld ontwierp de beroemde zigzagstoel later speciaal voor dit huis. Veel ruimten zijn voorzien van inbouwkasten. In het kleurgebruik is de woning aan de buitenzijde vooral sober: wit en vijf verschillende grijswaarden. Aan de binnenzijde is een iets kleuriger palet gebruikt, maar nog steeds beperkt tot de primaire kleuren.
Loop terug waar je vandaan kwam en loop de Prins Hendriklaan uit tot je bij de Minstroom, een klein watertje, komt. Ga naar links, de Rembrandtkade op en loop een stuk door en ga het tweede bruggetje over. Als het goed is loop je nu in de Louise de Colignystraat. Ga aan het einde van deze straat linksaf, en loop door tot de rotonde.
U bent nu in het Wilhelminapark. Rond dit park staan huizen die varieren van oude grachtenpanden tot huizen in "de Stijl". Zoals u kunt zien zijn de bewoners van deze huizen welgesteld, zoals de meeste bewoners rond het Wilhelminapark.

Loop richting de rotonde en neem deze voor ongeveer de helft. Loop de Koningin Julianalaan uit, en sla rechts af de Homeruslaan in.
Het is opmerkelijk dat de huizen vanaf deze straat steeds minder chique worden. De huizen in deze straat zijn begin jaren ’30 gebouwd en ontworpen door architect Planjer. De huizen zijn gebouwd in de moderne architectuur stijl. De omliggende gebouwen zijn in ongeveer dezelfde tijd en stijl gebouwd.
Loop de Homeruslaan helemaal uiten vervolg uw weg in de Oosterstraat. Loop het spoor over en sla linksaf, de Maliesingel op. Volg het water maar blijf op de stoep lopen.
Aan de overkant van het water begint de oude, middeleeuwse stad. U loopt nu op de grens van het nieuwe gedeelte. Het lijkt alsof de huizen aan uw linkerzijde gebouwd zijn rond 1600, want als u naar de kerk kijkt, ziet u dat die in een Gotische stijl is gebouwd. Dit is echter niet het geval, de huizen zijn in neo-gotische stijl gebouwd. De katholieken mochten namelijk tot 1872 geen kerken bouwen. Toen ze dat na 1872 wel mochten, deden ze dat in een “Neo-Gotische stijl”.
Aan de overkant van het water ziet u een gebouw dat op een hoge bult staat. Deze hoge bult staat weer op een rare driehoek. Deze rare driehoek was een verdedigingswal waar kanonnen vandaan werden afgeschoten op mogelijk vijanden. Het gebouw dat op de bult staat is de Volkssterrenwacht. Hier kan men gratis naar de sterren kijken.

Sla de eerste de beste weg aan uw linkerhand in, De Looierstraat. Ga dan rechts de Abstederdijk op. Waar deze Abstederdijk naar rechts gaat, gaat u rechtdoor, de Marsstraat in. Aan het einde van deze straat gaat u rechts, het Keerkringplein op.
U loopt nu in een van de weinige echte volksbuurten in Utrecht, de Sterrenwijk. Veel mooie architectuur zult u hier niet vinden.
Loop het heuveltje op naar het fietspad. Loop over dit fietspad met de verkeersstroom mee. Steek voorzichtig de Tolsteegsingel over. Loop langs het water, nog steeds met het verkeer mee, in de richting van de brug. Ga rechtsom de brug op. Steek dan schuin-links het pleintje over, richting café Het Ledig Erf. Vraag hier of bij een ander café naar een poort in de weg. Loop deze poort in en naar beneden.
U bent nu aangekomen in het middeleeuwse gedeelte van Utrecht. U staat nu op een werf. Deze werven dienden voor het laden en lossen van de goederen, van de boten af naar de bedrijven. Tegenwoordig dienen deze werven voor het toerisme, om er te wandelen en om er te wonen.

Loop rechtsaf over de werf. Pas op dat u niet in het water valt! Ga rechtsaf, omhoog, de Nauwe Watersteeg in. Loop een stukje links de Twijnstraat in, (wij raden u aan een lekkernij te kopen bij Sweet Things in de Twijnstraat). Loop dan meteen rechts, de Nicolaasstraat in. Loop deze door tot je aan je rechterhand een kerk ziet.
De Nicolaaskerk, Nicolaïkerk of Klaaskerk is één van de vier middeleeuwse Utrechtse parochiekerken. Hij is in het begin van de 12e eeuw ontstaan. De Nicolaaskerk is de enige die nog delen uit zijn eerste bouwtijd heeft, zoals het westelijke deel met zijn twee torens. Deze kerk is in een Gotische en Romaanse stijl gebouwd.
Loop verder te straat in tot u aan uw rechterhand het Centraal Museum ziet. Het Centraal Museum laat zien dat Utrecht al eeuwenlang geldt als voedingsbodem voor artistiek en cultureel talent van nationaal en internationaal niveau. Zo beschikt het oudste stedelijk museum van Nederland over de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld en toont het werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Ook de collectie oude meesters met onder andere werken van Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen is zeer de moeite waard. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2000 jaar turbulente geschiedenis, maar staat ook het nu centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst. Het museum is grotendeels gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster. Andere delen van het gebouw hebben dienst gedaan als weeshuis, militaire paardenstal en psychiatrisch ziekenhuis. Het is in 1999 verbouwd door de architecten Stéphane Beel, Lieven Achtergael en Peter Versseput. Het museum bestaat uit een verzameling gebouwen rond een grote binnentuin.
Loop langs het Centraal Museum rechtdoor, de Agnietenstraat in. Loop de Agnietenstraat helemaal uit. U loopt nu om het einde van de Nieuwegracht heen. Loop daarna de Nieuwegracht af, in de richting van de Dom. U kunt hier eventueel afdalen naar de werf en daar lopen.
Deze gracht diende vroeger voor transport maar ook als riool. Nu is deze straat een van de duurste straten in Nederland,vol met kantoren van advocaten & grote organisaties.
Sla de zevende straat rechts in – De Herenstraat. Sla rechtsaf de Jerusalemstraat in. Je loopt tegen een groot gerenoveerd herenhuis aan. Ga rechtsaf, de Kromme Nieuwegracht op. Deze loopt in een grote bocht linksom.
Het grote, chique pand waar u net tegenaan liep (“De truttige Tuyl”) was vroeger een kraakpand. Het gebouw stond lang leeg en verkrotte. Jonge mensen bezetten het en stichtten er alternatieve woonvormen. Toen de politie dreigde hen eruit te zetten, verkondigden de krakers hen -letterlijk- de oorlog: bij ontruiming zou er grof geweld worden gebruikt. De politie durfde de confrontatie niet aan: het pand werd gekocht door de gemeente, verbouwd en verhuurd aan de bewoners…. Die wonen er nu nog, meestal in woongroepen.
Het slootje waar u nu langs loopt was vroeger de Rijn. Utrecht was een enorme handelsstad dankzij de Rijn, want die was het verband tussen ons en de rest van de wereld. Alle goederen kwamen door de Rijn Nederland binnen. Dit maakte Nederland ontzetten rijk en succesvol. Utrecht werd rijker, en zo Nederland ook. Maar vooral in Utrecht is dat terug te zien aan de architectuur, omdat Utrecht door de handel rijker werd en mooie architectuur kon neer zetten.
Loop de Kromme Nieuwe Gracht helemaal uit. Loop rechtdoor, door het Jansdam. Steek schuin naar rechts over en loop dan de Minrebroederstraat in. U komt nu op een plein, dat de Ganzemarkt heet.
Op de Ganzemarkt staan twee enorme kraakpanden. Deze panden zijn mooi beschilderd. Van oorsprong zijn dit enorme pakhuizen. In de 20e eeuw zat er een matrassenwinkel in die reclame maakte met de leus 'het gaat om de ruggengraat' (vandaar de schildering).

Op de Ganzemarkt is ook het Stadhuis. De achterkant van dit gebouw is een wereldberoemd ontwerp van de Spaanse architect Enrico Miralles. Het gebouw is gebouwd in een post-modernistische stijl die populair was van 1890 tot 1910. Miralles verwijst met bepaalde elementen ook naar de oude stijl.
Loop linksom om het stadhuis heen. Het stadhuis bestaat oorspronkelijk uit drie grote middeleeuwse huizen. Nadat ze zijn samengevoegd is er een nieuwe voor- en achterkant aan vastgeplakt. Loop dan naar de voorkant van het Stadhuis. Loop opnieuw rechtsom en loop naar beneden. U bent nu op de Vismarkt. Loop rechtdoor. Voorbij de coffeeshop aan uw linkerhand bent u bij de Domtoren.
De Dom van Utrecht is een gotische kerk in het midden van Utrecht. Het werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Van de kerk resteren tegenwoordig slechts het koor, het dwarsschip en de toren. Het schip stortte in bij een strom in 1674. De Domtoren wordt sindsdien door een plein van de kerk gescheiden. Bij het Domcomplex horen verder nog een kruisgang en een kapittelzaal.

We hopen dat u het naar uw zin heeft gehad in Utrecht en dat u uw ogen heeft uitgekeken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb